Selecteer een pagina

Bemerkingen bij Depressiehulp.be

De overheid heeft een nieuwe site gelanceerd, vooral onder impuls van Jo Van Deurzen, met als doel het tijdig opsporen en behandelen van lichte depressie om erger te voorkomen.
www.depressiehulp.be

Bij het lezen van enkele getuigenissen van (gewezen) slachtoffers vallen mij een aantal dingen op die opvallend aansluiten bij de inzichten van Alice Miller zoals beschreven in mijn boek ‘Hoezo Welopgevoed?’

Bij de diverse herstelverhalen springen onder meer de volgende twee eruit:

zoals bijvoorbeeld bij het getuigenis van Katrien:

Zij noemt zelf als achtergrond van het ontstaan van haar depressie, dat zij uit “geen evidente familie” kwam. Haar vader hield er een autoritaire opvoeding op na: dit leidt al snel tot een tekort aan ontwikkeling van haar persoonlijkheid en van zelfvertrouwen.

En een moeder die zelf belast was met een gevoeligheid voor depressies: de gevoelens die door de autoritaire opvoeding zijn onderdrukt zoeken uiteindelijk toch een uitweg en vinden die in de vorm van een depressie.

De afweerstrategieën (*) doen hun werk in de vorm van een algehele “foert”-reactie.

Toch gaat ze op zoek naar oplossingen en gaat psychologie studeren in de hoop ze daar te vinden. Dit leidt dan, zoals wel vaker, tot allerlei pogingen tot zelfanalyse, en dus tot nog meer getob, wat haar echter ook niet vooruit helpt. Ook wel het Alice-Miller-effect genoemd. (*)

En uit het getuigenis van Kaarin

“… maar hetzelfde patroon dat ik thuis meegekregen heb, herhaalde zich in mijn eigen relatie. Het kwam dan ook tot een vechtscheiding. Ik hoop van harte dat mijn dochter hiervan niet de gevolgen zal dragen.”

Of hoe het autoritaire opvoedingsmodel van generatie op generatie doorgegeven wordt.

(*) dit wordt verduidelijkt in het boek “Hoezo Welopgevoed?”.

Welk voorbeeld dat jij goed kent, van jezelf of uit je omgeving, zou je hier zelf als kenmerkend naar voren schuiven?